Friday, December 28, 2018

Golden Globe Awards 2019

1) The 76th Golden Globe Awards Ceremony will Take Place ?  ---- January 6 ,2019

2) Who is hosting the Golden Globes ? ---- Sandra oh & Andy Samberg

3) What are the Golden Globes ? ---- An award given by HFPA Annualy for outstanding                                                                                  Achievement in film and Television

4) Where are the Golden Globes held ? ----- The Beverly Hilton, Beverly Hills, California, U.S 

Computer Questions for Govt Exams | Sarkari Naukari | Govt job

 Most Important Computer Questions And Answers Asked in Various Govt Exams 


1. Who Called the Father of Computer ?
(Ans) Charles Babbage

2. The First Modern Computer was invented in ?
(Ans) 1946

3. What is the Full-form of E-mail ?
(Ans) Electronic Mail

4. The Controlling unit of Computer Called ?
(Ans) CPU

5. What is the Full-form of CPU ?
(Ans) Central Processing Unit

6. Who Developed the Integrated Circuit (IC) ?
(Ans) J.S Kilvi

7. The Layer of the Magnetic Disk Made up of ?
(Ans) Iron oxide

8. RAM is Volatile or Non Volatile Memory ?
(Ans)  Volatile Memory

9. Full-form of RAM ?
(Ans) Random Access Memory

10. ROM is a Volatile or Non Volatile Memory ?
(Ans) Non-Volatile Memory

11. Full-form of ROM ?
(Ans) Read-Only Memory

12. RAM & ROM is called ?
(Ans) Primary Memory

13. Hard drive or Flash drive Called ?
(Ans) Secondary Memory

14. What is the Fullform of PROM ?
(Ans) Programmable Read only Memory

15. What is the Fullform of EPROM ?
(Ans) Erasable Programmable Read only Memory

16. What is the Fullform of EEPROM ?
(Ans) Electrically Erasable Programmable Read only Memory

17. What is the Fullform of LAN ?
(Ans) Local Area Network

18. What is the Fullform of MAN ?
(Ans) Metropolitan Area Network

19. What is the Fullform of WAN ?
(Ans) Wide Area Network

20. Which is the Fastest Memory B/W Registers & Cache Memory ?
(Ans) Registers is Fastest

21. 1KB is Equal to ?
(Ans) 1024 Bytes

22. Smallest memory is called ?
(Ans) Bit

23. 1 Nibble is equal to ?
(Ans) 4 bits

24. 1 GB is equal to ?
(Ans) 1024 MB

25. The Fastest Printer in Computer is ?
(Ans) Laser Printer

26. Which is the Scientific Language of Computer ?
(Ans) FORTRAN

27. In which field FORTRAN is used ?
(Ans) Science

28. COBOL is useful for ?
(Ans) Business Work

29. The First Computer Language is ?
(Ans) FORTRAN

30. The inventor of Java Language is ?
(Ans) Sun Microsystems

31. The Oracle is a ?
(Ans) A Database Software

32. The Computer Literacy Day Celebrated on ?
(Ans) 2 December of Every year

33. World’s First Electronic Digital Computer is ?
(Ans) ENIAC

34. Fullform of PAN ?

(Ans) Personal Area Network

35. The First Computer in india was installed at ?
(Ans) ISO Kolkata in 1955

36. What is the Fullform of WWW ?
(Ans) World Wide Web

37. Full Form of CAD ?
(Ans) Computer Aided Design

38. What is fullform of IBM ?
(Ans) International Business Machine

39. Who is the inventor of World wide web ?
(Ans) Tim Berners Lee

40. Who Designed “PARAM” Super-computer in india ?
(Ans) C-DAC Pune

41. What is the Name of First Generation Computer ?
(Ans) ENIAC

42. 1st- Generation Computers Based on Which Technology ?
(Ans) Vaccum Tubes

43. 2nd-Generation Computers Based on Which Technology ?
(Ans) Transistors

44. 3rd –Generation Computers Based on Which Technology ?
(Ans) IC (integrated Circuits)

45. 4th-Generation Computers Based on Which Technology ?
(Ans) Microprocessors

46. 5th-Generation Computers Based on Which Technology ?
(Ans) Artificial intelligence

47. Which Programming Language was used in 2nd-Genration Computers ?
(Ans) Fortran & Cobol

48. C & Java Language lies in which Generation ?
(Ans) 4th-Generation

49. Which Generation of Computers we are using Now ?
(Ans) 4th-Generation

50. Windows & iOS operation system lies in which Generation ?
(Ans) 4th-Generation

Friday, June 15, 2018

DSSSB LDC EXAM Paper 2015

 DSSSB LDC EXAM PAPER 30.5.2015 

 General Awareness Questions  


1) In NITI Aayog , NITI Stands For ?
(Ans) National Institution for Transforming india

2) Which Union Govt Taxes Gives the Highest Annual Lead ?
(Ans) Corporate tax and Income tax

3) Who Decides whether particular Bill is a Money Bill or Not ?
(Ans) Speaker of Lok Sabha 

4) The Mansabdari system was introduced by :
(Ans) Akbar

5) Which Planet Takes Maximum Time for one Revolution Around Sun ?
(Ans) Jupitar

6) Chemically Dry Ice is a ?
(Ans) Solid Carbon Dioxide

7) Average Life Span of Human RBC is ?
(Ans) 120 Days

8) Cooking Gas is a Mixture of ?
(Ans) Butane And Propane

9) Which Part of Plant is used as " Saffron" ?
(Ans) Style And Stigma

10) CPU Performance is Measured in ?
(Ans) MIPS

11) "Madhubani " Style of Folk Paintings is Popular in which state ?
(Ans) Bihar

12) Ecology Deals With ?
(Ans) Relation b/w Organisms and their Environment

13) The First Field Marshal of india ?
(Ans) S.H.F.J  Manekshaw

14) First Chairperson of SBI ? 
(Ans) Arundhati Bhattacharya 

15) Which is the Highest Civilian Award of india ? 
(Ans)  Bharat Ratna

16) What is the Full Form of PDF ? 
(Ans) Portable Document Format

Wednesday, May 30, 2018

SSC CHSL PRE Question Paper 2017

 SSC CHSL (10+2) PRE QUESTIONS ASKED ON 10.1.2017 COMPUTER BASED TEST : 

  GENERAL AWARENESS :  

1. Which Festival is Celebrated on Full Moon Day ?
(Ans) Holi 

2. Earth Rotates in which Direction Around it’s Axis ?
(Ans) west to east

3. Tipu Sultan was Also Known as Tiger of which indian state ?
(Ans) Mysore

4. Which Bill Cannot in Rajyasabha ? 
(Ans) Money Bill

5. Prawns Belongs to the Phylum ?
(Ans) Arthropoda

6. Achras Sapota is the Scientific Name of Which ?
(Ans) Chiku

7.  Which indian State Receives the Highest Rainfall ?
(Ans) Meghalaya

8. A.P.J Abdul Kalam Received Highest Civilian Honour is ?
(Ans) Bharat Ratna

9. Scurvy Caused by Deficiency of Which Vitamin?
(Ans) Vitamin C

10. Ellora Caves Situated in Which State of India ?
(Ans) Maharashtra

Wednesday, May 23, 2018

Important Books And Authors Competitive Exams 2018

 Important Books & Authors For All Govt Exams : 

Books authors india
Books & Authors govt exams














 Books Name       Authors Name  

1) Sakuntalum -  Kalidas

2) AnandMath - Bankim Chandra Chatterji

3) Arthashashtra - Kautilya

4) Buddh Charitra - Ashwaghosha

5) Bhagwad Gita - Ved Vyas

6) Devdas - Sarat Chandra chatterji

7) Ajatha Shatru - Jai Shankar Prasad

8) Gita Govinda - Jayadev

9) Gita Rahisya - Bal Gangadhar Tilak

10) Gitanjali - Rabindranath Tagore

11)  Godan - Munsi Premchand

12) Kayakalp - Munsi Premchand

13) Rangbhumi - Munsi Premchand

14) Kamayni - Jai Shanker Prasad

15) Meghdoot - Kalidas

16) Ram charitra Manas - Tulsidas

17) Panchtantra - Vishnu Sharma

18) Ain-E-Akbari - Abul Fazal

19) Malgudi Days - R.K Narayan

20) AkbarNama - Abul Fazal 


Thursday, October 12, 2017

IB ACIO Officer Grade II Full Paper 2015

 MHA Intelligence Bureau ACIO Grade II Executive Paper  22.02 2015( Full Paper)       



















Today, we're sharing previous year question papers of Intelligence Bureau Assistant Central Intelligence Officer (IB ACIO) Exam. The question papers of IB ACIO 2015 will give you a clear idea about the trend of questions pattern in the exam. 



IB ACIO Officer GradeII Paper 2015 Part 1

IB ACIO Officer GradeII Paper 2015 Part 2

IB ACIO Officer GradeII Paper 2015 Part 3

IB ACIO Officer GradeII Paper 2015 Part 4

IB ACIO Officer GradeII Paper 2015 Part 5

IB ACIO Officer GradeII Paper 2015 Part 6

IB ACIO Officer GradeII Paper 2015 Part 7

IB ACIO Officer GradeII Paper 2015 Part 8

Tuesday, February 2, 2016

IBPS Clerk Mains 2015 Questions Paper 2-Jan-2016 (Morning shift)

 IBPS Clerk Mains 2015 Questions Asked on 2-Jan 2016 (Morning shift)  
 General Awareness   


ibps clerk mains 2015
ibps clerk mains 2015















1. India’s first Credit Information Company ?
Ans. CIBIL

2. First Micro Finance Company Fully Subsidies:
Ans. Bandhan Bank

3. who was the First Indian Scientist Bhart Ratna awardee in 1954 ?
Ans. C. V. Raman

4. Nai Manzil Scheme is related to which ? 
Ans. To bridge lack of skills in minorities

5. NHB is the subsidiary of which?
Ans. RBI

6. who is Davis Cup 2015 winner ?
Ans. Great Britain

7. Mount Abu located in Which state of india ?
Ans. Rajasthan

8. Dachigam National park located Where ?
Ans. Jammu and Kashmir

9. UNU stands for ?
Ans. United Nations University

10. 25th January celebrated as ?
Ans. National Voters Day

11. What's the name of Commonwealth's new Secretary General ?
Ans. Patricia Scotland

12. CRAR Stands for ?
Ans. Capital to Risk (Weighted) Assets Ratio

13. Atal Pension Yojna Replace which Scheme ?
Ans. Swavalamban

14. Mahatma Phule Sant award 2015 winner ?
Ans. Arundhati Roy

15. Bricks Media Summit Held in ?
Ans. Beijing, China

16. who is the  President of France?
Ans. Francois Hollande

17.  Bank Bureau Board Headed by ?
Ans. RBI governor

18. Head-Quarteer of IDFC Bank ?
Ans. Mumbai

19. Sunil Narayan play Cricket for which country ?
Ans. West-Indies
 
20. Which bank has recently closed its business in india ?
Ans. HSBC Holdings Plc

21. IMF recently included which country’s currency in its basket (SDR) ?
Ans. Yuan (Renminbi)

22. Small Finance in Principal Approval in how many day's ? 
Ans. 18 months

23. India’s literacy rate as per census 2011 ?
Ans. 74.04%

24. Which village in Karnataka became first smokeless village ?
Ans.  Vyachakurahalli in Karnataka

25. The interest rate in Gold scheme is decided by which ?
Ans.  RBI

26. what's the Currency of Nigeria ?
Ans. Nigerian Naira

27. In RIDF R stand for ?
Ans. Rural